Maak uw eigen goed geisoleerde koelbox

Maak uw eigen goed geisoleerde koelbox

Ik ga ervan uit dat u af en toe drinken in de auto bewaart en dat u dit liefst zo fris mogelijk opdrinkt als u even een pauze neemt op het werk. Dit lukt in de winter, maar in de zomer kan dit een probleem zijn als uw auto to boven de 40 graden Celcius opwarmt.

De meeste kunststof lunch koelboxen kunnen deze extreme condities niet aan, of je moet er zodanig veel koelelementen indoen dat er geen plaats meer is voor je drinken. Daarnaast kan je ook voor een elektrische koelbox opteren, maar die werken doorgaans alleen als je auto draait en als dat niet het geval is, moet hij het meestal van z’n matige isolatie hebben.

Een derde optie is om zelf je koelbox te maken. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je op het eerste gezicht denkt.

Stap 1: Eerst denken, dan doenzelfgemaakte-koelbox-stap2

We gaan een simpele ijsdoos ontwerpen en hij zal aan de volgende voorwaarden moeten voldoen.

  • Heel goed isolerend: Hoe beter de isolatiewaarde, hoe langer we ijs kunnen bewaren en dus de etenswaren en drankjes fris kunnen houden. Ook is het belangrijk om de temperatuur van de binnenwanden zo laag mogelijk te houden, zodat er een minder groot temperatuurverschil is met het ijs aan de binnenkant.
  • Hij moet op de achterzetel van een auto passen.
  • Er moet voldoende ruimte aan de binnenkant zijn voor halve liter flessen.

Als materiaal gaan we een stevige PUR isolatieplaten gebruiken van ongeveer 4cm dik. Zo krijgt onze zelfgemaakte koelbox absurd dikke isolatie.

Stap 2: Op maat snijden van de isolatiezelfgemaakte-koelbox-stap1

Mijn voorkeur gaat uit naar polystyreen platen. De reden hiervoor is dat deze minder water absorberen dan EPS platen. Het is ook steviger en robuster.

Het zagen van de platen kan u op verschillende manieren doen. Het is belangrijk dat deze loodrecht en precies versneden worden. Het is ook belangrijk dat u met een vlakke plaat begint. Als deze door spanning gebogen worden dan heeft u achteraf ook moeilijkheden.

Eens alles verzaagd is, kan u alles samenlijmen met PU-lijm. Het voordeel van deze lijm is, dat deze een goede plakkracht heeft en daarnaast zet hij uit, waardoor hij de kieren dicht. Als u met gebogen stukken zit, kan u deze recht houden met behulp van klemmen, vervolgens lijmen en op zijn plaats houden. Als je vlakke panelen hebt, dan kan je het hoogstwaarschijnlijk met een simpele tape op zijn plaats houden.

Stap 3: inpakken met een ruimte deken

De koelbox zal zich in een warme auto bevinden die onder een brandende middagzon staat. Het is dus best om onze creatie van een reflectieve oppervlakte te voorzien om zo weinig mogelijk energie te absorberen. De snelste manier om dit te doen is hem in te pakken met een ruimte deken. (een dun kunstof vel bekleed met een laag aluminium). Deze kosten niet veel, en het heeft hetzelfde effect als uw koelbox in de schaduw zetten. Ook al staat hij in de zon.zelfgemaakte-koelbox-stap3

U kan deze vastmaken met een spuitlijm. Check wel het etiket, want niet alle spuitlijmen zijn veilig om op een pu-plaat te gebruiken. Rol het vel aluminium rond de doos en pak vervolgens de onder en bovenkant in. Als u een cadeau kan inpakken dan kan u dit ook. U kan het beste een kant per keer bespuiten en deze vervolgens afdekken met aluminium. De lijm verhard vlug en je kan een vel niet gemakkelijk herpositioneren op verharde lijm. Eens alles vast zit, kan je nog met doorzichtige tape alle randen afwerken zodat er geen lossen kantjes meer aanzitten.

Stap 4: Resultaten

Laat de koelbox eerst goed uitlucht, zodat alle giftige lijmdampen verdwenen zijn. Daarna kan u hem in gebruik nemen.

zelfgemaakte-koelbox

Similar Posts
12V koelbox: compressor vs absorptie
12V koelbox: compressor vs absorptie
Als u een 12V koelbox wil kopen, dan staat u al snel voor de moeilijke keuze welk systeem u wil...
Koelbox Accessoires
Koelbox Accessoires
Een koelbox gebruik je zelden zonder accessoires. Een koelbox op zich is niks anders dan een doos die de temperatuur...
12v Elektrische koelboxen voor in de auto
12v Elektrische koelboxen voor in de auto
Wat is een 12V Koelbox 12V koelboxen zijn een gesofisticeerde variatie van de standaard ijskoelbox, een combinatie van de nieuwste...