Een koelbox of frigobox (in Belgie) is een geisoleerde doos die vooral gebruikt wordt om eten en drinken koel te houden. Vaak worden er ijsblokken gebruikt om de inhoud koel te houden, als alternatief worden er ook vaak koelelementen gebruikt. Dit zijn gesloten elementen die het smeltwater bijhouden of die een gel bevatten die langer koud blijft dan ijs. Zij absorberen warmte als hun phase verandert.
Meestal bestaat zowel de binnenkant als de buitenkant uit een schaal van plastiek, met daartussen een harde schuim. Ze bestaan in alle soorten en maten. Van kleine persoonlijke tot grote voor families met wieltjes. Er zijn ook wegwerp koelboxen die enkel uit harde schuim bestaan (polystyreen) van 2cm dik. De meeste herbruikbare hebben ingemodeleerde handvaten en een aantal hebben draagbanden.
Door Richard C. Laramy, Joliet, Ill. – Patent # 2,663,167, United States Patent Office, Public Domain, Link
De koelbox was enkel bedoeld om dranken koud te houden, maar is ondertussen geevolueerd naar geavanceerde koelboxen met bekerhouders, wateraflaters, elektrische systemen, absorptie… Een geisoleerde zak of koeltas is een gelijkaardig concept, maar is meestal kleiner en minder stevig.
Koelboxen worden vaak op picnics en vakanties meegenomen. Als het een warme zomer is, kan u hem ook gebruiken om uw aankopen fris thuis te krijgen van de winkel. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat ijsjes smelten in een warme auto. Zelfs zonder het toevoegen van koelelementen kan dit een groot verschil betekenen. Zeker als u een lange rit naar huis voor de boeg heeft.
De isolatie in de wanden van een koelbox zorgt ervoor dat de inwendige temperatuur langer aangehouden wordt. Doordat koelboxen meestal een deksel bovenaan hebben, betekent dit dat als u hem opent de koudere lucht niet gemakkelijk ontsnapt. (TIP: In de winter kan u met een koelbox ook warme maaltijden langer warm houden.)
Daarnaast nog enkele gebruikstips
Koelboxen bestaan in alle maten en soorten, zodat er altijd wel eentje ideaal is voor uw situatie.