Hoe werkt een koelbox?

Een koelbox of frigobox (in Belgie) is een geisoleerde doos die vooral gebruikt wordt om eten en drinken koel te houden. Vaak worden er ijsblokken gebruikt om de inhoud koel te houden, als alternatief worden er ook vaak koelelementen gebruikt. Dit zijn gesloten elementen die het smeltwater bijhouden of die een gel bevatten die langer koud blijft dan ijs. Zij absorberen warmte als hun phase verandert.

Hoe is een koelbox gemaakt?

Meestal bestaat zowel de binnenkant als de buitenkant uit een schaal van plastiek, met daartussen een harde schuim. Ze bestaan in alle soorten en maten. Van kleine persoonlijke tot grote voor families met wieltjes. Er zijn ook wegwerp koelboxen die enkel uit harde schuim bestaan (polystyreen) van 2cm dik. De meeste herbruikbare hebben ingemodeleerde handvaten en een aantal hebben draagbanden.

Koelbox Patent 1955

Door Richard C. Laramy, Joliet, Ill. – Patent # 2,663,167, United States Patent Office, Public Domain, Link

De koelbox was enkel bedoeld om dranken koud te houden, maar is ondertussen geevolueerd naar geavanceerde koelboxen met bekerhouders, wateraflaters, elektrische systemen, absorptie Een geisoleerde zak of koeltas is een gelijkaardig concept, maar is meestal kleiner en minder stevig.

Hoe werkt een koelbox nu?

Koelboxen worden vaak op picnics en vakanties meegenomen. Als het een warme zomer is, kan u hem ook gebruiken om uw aankopen fris thuis te krijgen van de winkel. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat ijsjes smelten in een warme auto. Zelfs zonder het toevoegen van koelelementen kan dit een groot verschil betekenen. Zeker als u een lange rit naar huis voor de boeg heeft.

De isolatie in de wanden van een koelbox zorgt ervoor dat de inwendige temperatuur langer aangehouden wordt. Doordat koelboxen meestal een deksel bovenaan hebben, betekent dit dat als u hem opent de koudere lucht niet gemakkelijk ontsnapt. (TIP: In de winter kan u met een koelbox ook warme maaltijden langer warm houden.)

Enkele tips voor een koelbox koel te houden

  • Hoe voller de koelbox, hoe langer hij koel blijft: Lucht warmt snel op, dus als het volume lucht vervangt met drank en eten dan zal het geheel trager afkoelen. U kan desnoods uw koelbox verder vullen met enkele voorgekoelde flessen water.
  • Plaats de koelbox in de schaduw: De isolatie zorgt voor een tragere opwarming, als u hem echter op een koelere plek plaatst dan vermindert u de opwarming en blijft de inhoud langer fris. (Probeer ook uw auto in de schaduw te plaatsen als u er een koelbox in heeft staan)
  • Voorkoelen: Leg er al ijs of koelelementen in voordat u naar de winkel gaat, zo kan u uw aankopen meteen in een frisse omgeving bewaren.
    • Ook het drinken en eten dat u in de koelbox legt koelt u best op voorhand. Hoe kouder de interne temperatuur is, hoe beter.
  • Sluit de koelbox: Een koelbox die openstaat koelt sneller, dus probeer hem zoveel mogelijk gesloten te houden.
  • Laat het smeltwater staan: Omdat vocht beter koelt dan lucht is het belangrijk om het water erin te laten.

Daarnaast nog enkele gebruikstips

  • Zorg dat hij niet omvalt: Als hij omvalt hebt u de kans dat het deksel zich opent en de inhoud zich over de grond verspreidt. Zelfs als dit niet gebeurt dan is er mogelijke schade, zowel aan de koelbox als aan hetgeen hij koel houdt. Zet hem dus steeds op een plat en stevig stuk grond. Als dit niet gaat dan bindt u hem best ergens vast.
  • Kinderslot nodig: De meeste koelboxen hebben een kinderslot, hierdoor kunnen uw kinderen moeilijker aan uw geestesvereikende dranken. Maar dit zorgt ook dat de koelbox beter gesloten blijft. (Bijvoorbeeld als hij omvalt)
  • U kan er op zitten: Vaak zijn koelboxen stevig genoeg om als extra stoel of tafel te gebruiken

Koelboxen bestaan in alle maten en soorten, zodat er altijd wel eentje ideaal is voor uw situatie.

 

Similar Posts
Hoe werkt een elektrische koelbox?
Een 12V koelbox, absorptie of compressie koelbox zijn allen verschillende soorten elektrische koelboxen. Wat is het verschil en maakt het...