Hoe werkt een elektrische koelbox?

Een 12V koelbox, absorptie of compressie koelbox zijn allen verschillende soorten elektrische koelboxen. Wat is het verschil en maakt het uit? Prijs is uiteraard een gevoelige factor, maar is de koelprestatie evenredig hiermee of is er toch meer aan de hand.

In de basis moet u eerst kijken naar de isolatiewaarde en grootte. Hierin verschillen de elektrische niet met de gewone koelboxen. Hoe beter de isolatie, hoe lager uw verbruik en hoe langer u hem kan achterlaten zonder elektriciteit.

Thermo-elektrische koelboxPeltier-element

Als u voor een 12V systeem kiest dan is dit het meest voorkomende (en goedkoopste) systeem. Vaak is dit ingebouwd in het deksel, waarin een peltier element zit dat een warmtestroom creert. Hij haalt warme lucht uit de binnenkant en verplaats deze naar de andere kant. Die warme lucht wordt vervolgens afgevoerd door een ventilator.

Ze werken vaak op zowel 12V als 230V. En hoe meer stroom ze krijgen hoe meer koeling ze kunnen geven. Doordat het een heel simpel systeem is (weinig materiaal) is hij een pak goedkoper dan absorptie en compressie systemen.

Een extra voordeel, dat de anderen niet hebben, is dat dit systeem ook omgedraaid kan worden en dus uw koelbox kan opwarmen. Hierdoor zijn deze koelboxen in de winter ook bruikbaar. (Deze functionaliteit moet wel voorzien zijn door de fabrikant).

Een nadeel is dan weer de ventilator. Deze maakt geluid, en soms zelfs veel geluid. In een rijdende auto is dit geen probleem, maar als u wil slapen in dezelfde ruimte kan dit wel een storend effect hebben.

De meeste systemen kunnen tot 15 graden onder de omgevingstemperatuur koelen. Dit is meestal genoeg, maar bij extreem warme temperaturen wordt het verschil met de duurdere systemen snel duidelijk.

Een voorbeeld van een thermo-elektrische koelbox is de Tristar KB-7224.

Absorptie koelboxabsorber-principe

Absorptiekoeling is een koelsysteem dat gebruik maakt van 2 vloeistoffen.
De eerste geeft warmte door aan de 2de vloeistof, en deze geeft zijn warmte vervolgens af aan de buitenlucht.

Dit systeem heeft veel voordelen. Ten eerste is het muisstil doordat er geen bewegende delen in zitten. Ideaal voor gebruik wanneer u in dezelfde ruimte slaapt. Ten tweede kan dit systeem door verschillende bronnen aangedreven worden (12V, 230V en gas) en ten derde heeft het een hele lange levensduur (geen bewegende delen, dus er zit minder ‘slijt’ op). En ten vierde: Ze kunnen vaak tot onder 0 koelen en dus als diepvries gebruikt worden.

Het prijskaartje weerspiegelt dit ook en goedkoop zijn ze dus niet.

Het systeem heeft ook enkele nadelen. De vloeistoffen kunnen lekken. Het is een trage koelbox, het duurt even tegen dat hij zijn minimum temperatuur bereikt heeft en verbruikt iets meer energie dan een compressor koelbox.

Dit systeem is dus ideaal voor in slaapcabines van oa. vrachtwagens en kampeerauto’s. Maar als u snel iets wil koelen dan gebruikt u beter een ander systeem.

Een voorbeeld van een absorber koelbox is de Dometic CombiCool

Compressor koelboxcompressor-principe

Met deze technologie zal u reeds vertrouwd zijn, hij wordt namelijk in elke koelkast gebruikt. U heeft er hoogstwaarschijnlijk een in uw keuken staan.

Een compressor, een verdamper en een condensor. Deze 3 onderdelen werken samen voor een heel snell en efficiente koelsysteem. Meestal werken deze ook op 230V waardoor u op deze koelboxen een energielabel kan vinden.

De voordelen van compressie technologie zijn snelheid en efficientie. Van de drie systemen is deze het meest energie-efficient. U heeft dus minder energie nodig om dezelfde inhoud koel te houden. En ze zijn ook razendsnel. Ideaal als u hem net aanzet en uw dranken snel wil koelen.

Hij heeft ook nadelen. De compressor draait en slaat aan van tijd tot tijd. Dit maakt geluid en kan storend zijn als u wil slapen.

Een voorbeeld van een Compressor koelbox is de Tristar kb-7245 of de Waeco CoolFreeze

Tot slot

Bovenstaande zijn de meest voorkomende systemen. Allen hebben hun plaats en specialiteit. De goedkope 12V system voor dagtrips, de compressor om als extra koelkast te gebruiken en de absorptie om ‘snacht bij te slapen.

Let wel op dat u genoeg vrije ruimte laat rondom deze boxen. Ze verwijderen allemaal warmte, als deze zich ophoopt kan er echter brand ontstaan. Dit is anders dan bij een gewone koelbox, waarbij wat extra isolatie zeker geen kwaad kan, integendeel.

Similar Posts
Hoe werkt een koelbox?
Een koelbox of frigobox (in Belgie) is een geisoleerde doos die vooral gebruikt wordt om eten en drinken koel te houden. Vaak worden er...