12V koelbox: compressor vs absorptie

12V koelbox: compressor vs absorptie

Als u een 12V koelbox wil kopen, dan staat u al snel voor de moeilijke keuze welk systeem u wil gebruiken. Een compressor of een absorptie koelbox. Zo een elektrische koelbox is niet goedkoop, en daarom is het belangrijk dat u weet wat u in huis haalt alvorens u uw zuurverdiende centen investeert.

Als u daarentegen niet zoveel centen wil uitgeven en een simpele elektrische koelbox wil voor in de auto, dan zal u vaak een thermo-elektrische koelbox in handen krijgen.

Maar wat is nu het verschil tussen deze 3 systemen. Lees vooral verder om het te ontdekken.

Compressor koelbox

Compressor technologie wordt in bijna elke koelkast gebruikt, identiek hetzelfde zoals deze die in uw keuken staat.

Het koelsysteem bestaat uit een compressor, een verdamper en een condensor. De verdamper bevindt zich binnenin de koelruimte. Die neemt warme lucht weg uit deze ruimte. Hij doet dit door een gas (vroeger: freon) te laten verdampen. De compressor duwt dit gas dan naar de condensor waar het zijn warmte kan afgeven aan de buitenwereld. Op deze manier neemt een compressor motor warmte weg uit uw koelbox.

Aangezien compressor koelboxen vooral op 230V netspanning werken worden deze vaak van een energielabel voorzien. Zo kunnen ze ook als mini koelkast gebruikt worden op kot bijv…

Pro’s

 • Koelt heel snel, na enkele minuten is de ingestelde koeltemperatuur vaak al bereikt.
 • Het energieverbruik is, in combinatie met het rendement, gunstiger

Con’s

 • U hoort de compressor draaien en aanslaan van tijd tot tijd. Niet ideaal om bij te slapen.

Een voorbeeld van een Compressor koelbox is de Tristar kb-7245 of de Waeco CoolFreeze

absorptie koelboxabsorber-principe

Het absorptiesysteem is muisstil. Dit komt omdat het koelsysteem zonder bewegende delen werkt. Hierdoor heeft het ook een veel langere levensduur.

Het koelsysteem gebruikt 2 vloeistoffen in plaats van een: een koelvloeistof (ammoniak) en een absorptievloeistof. Die laatste gedraagt zich als een compressor maar dan op moleculaire schaal. Meestal is dit ammonia, maar soms wordt ook gewoon water gebruikt hiervoor.

Verder werkt deze ook met een verdamper en een condensor. In de verdamper wordt warme lucht opgeslagen, en in de condensor wordt deze aan de buitenlucht afgegeven.

Daarnaast kan het absorptieprincipe op drie energiebronnen functioneren: 230 Volt netspanning, 12V gelijkstroom of op gas/LPG. Wel maar 1 bron tegelijkertijd. Hierdoor kan u deze techniek overal gebruiken, in de auto, op de camping, of in de vrije natuur met een gasfles bij de hand.

Pro’s

 • muisstil
 • 3 mogelijke energiebronnen
 • Langere levensduur dan een compressor koelbox

Con’s

 • Mogelijke lekkage
 • Hij werkt traag en verbruikt meer energie dan een compressor. In verhouding met het rendement.

Een voorbeeld van een absorber koelbox is de Dometic CombiCool

Thermo-elektrische koelboxPeltier-element

Dit systeem gebruikt het Peltier-effect om een warmtestroom te creeren tussen twee verschillende materialen (metalen). Deze zijn in staat om zowel te koelen als te verwarmen.

Als je een Thermo-elektrisch element aansluit op gelijkstroom dan zal de ene kan koelen en de andere opwarmen. Hoe meer stroom, hoe effectiever het peltier element zijn werk zal doen.

Naast het peltier element bevat een thermo-elektrische koelbox ook nog een ventilator om de warme lucht die hij genereert te verwijderen uit de koelbox. Zo voorkomt hij oververhitting.

Pro’s

 • Kan zowel koelen als verwarmen
 • kan op zowel 12V als op 230V werken
 • Goedkoper dan absorptie en compressor systemen door zijn eenvoud.

Con’s

 • De bijhorende ventilator maakt vaak heel wat geluid.
 • Koelt niet zo effectief als de andere 2 systemen, vooral bij heel warme systemen wordt dit merkbaar.

Een voorbeeld van een thermo-elektrische koelbox is de Tristar KB-7224.

Andere koelmethoden

In zo goed als alle koelboxen die vandaag op de markt zijn zal je een van de drie bovenstaande koelsystemen vinden. Er zijn nog andere systemen die al in koelkasten gebruikt worden of die nog zodanig experimenteel zijn dat het nog een aantal jaar zal duren alvorens de eerste koelbox met zo’n techniek vervaardigd zal worden.

 • Stirlingkoelers: Deze werken met bewegende pistons om warmte te verplaatsen. Hier kunnen uiterst efficiente koelkasten mee gemaakt worden. Maar tot op vandaag wordt deze techniek nog niet op een grootschalige manier gebruikt
 • Thermo-akoestisch: met geluidsgolven wordt gas samengedrukt en warmte uitgewisseld
 • Laserkoeling: met lasers wordt gas op ultralage temperaturen gebracht.
 • Vortex tube: enkel bruikbaar wanneer er perslucht beschikbaar is.

De Tristar KB-7645 gebruikt 2 systemen, een compressor en een thermo-elektrische systeem. Zo kan hij als mini-ijskast functioneren en ook als een 12v auto koelbox.

Similar Posts
Tristar Koelboxen
Tristar Koelboxen
Tristar heeft een ruim assortimenet elektrische auto koelboxen. Ze zijn allen ontworpen om met de 12V in uw auto te...
Coleman Koelboxen
Coleman Koelboxen
Coleman is een amerikaanse producent van onder andere een heel gamma aan koelboxen. Ze hebben een uitgebreide keuze zodat er...
Peli Koelbox vs Coleman Esky
Er zijn veel koelboxen die beweren de beste te zijn. Hier bespreek ik 2 van de populairdere merken, Peli en...